6 Jul 2011

Menulis

Bismillahi rahmanirahim~

#1
Mendapat tawaran kerja pada minggu lepas di satu foundation yang menarik di Bangsar, dengan specialization yang saya minati; lagi bertambah minat bila dikatakan sewaktu temuduga yang mana "This foundation is more focus on your career development" (Pakej ini memang menarik). Jujurnya, memang teringin nak bekerja di situ, tapi tak mampu rasanya. Kena beringat kehidupan di KL semacam mana. Dan, untuk momen ini dan seterusnya, saya tak terfikir lagi untuk sambung belajar sepertimana diperlukan oleh foundation tersebut. Baru penat habis belajar, kena belajar balik..ambil diploma pula - Diploma in Special Education dalam masa 6 bulan (boleh jadi abnormal saya..diploma biasanya ambil masa lebih kurang 3 tahun!).

Pengakhiran, saya tolak selepas beristiqarah beberapa kali. Alhamdulillah lega rasanya. Insyaallah pilihan ini tepat. Jadi, sekarang saya apply di centre lain, di Penang sudahlah. Mak abah lebih suka saya bekerja di sini. Saya percaya restu dari kedua ibu bapa sangat penting. Saya nak cari berkat dalam pekerjaan yang akan saya lakukan, tak mahu tekanan yang akan wujud seterusnya membebankan saya.

Kesimpulannya, bukan aci redah je kalau nak kerja sekalipun. Betul tak?

#2
Ada orang kata, saya ini macam "cakap-tak-serupa-bikin". Jadi, kesimpulan, saya agak tak layak mengajak atau menulis bahan-bahan/perkara-perkara Islamik. Terima kasih. Untuk nasihat awak beberapa minggu lepas. Hati saya sedih, tapi ini biasa. Ya, dari mata awak, memang saya tak layak..tapi sungguh, saya 'mengajak', saya nak mengingatkan diri saya sendiri dan saya 'menulis', terapi untuk diri saya sendiri. 

Google dari Islamic Quotes (mungkin)
Apa-apa hal pun, terima kasih sekali lagi buat awak, sekurang-kurangnya, saya rasa bersyukur, ada lagi yang masih sudi menegur supaya saya tak lalai. Tak ketinggalan bila dia menegur saya untuk hal lain yang tak tersebut di sini. Sungguh, teguran awak buat saya berfikir, bukan sejam dua, tapi berhari-hari. 

Sampai ke hari ini, sebagai kawan, saya respect awak. Awak kawan yang baik. Sungguh. Kadang-kadang, tindakan dan tutur kata saya tak matang, walaupun sudah 23. Saya mintak maaf jika terkasar bahasa sepanjang kita berkawan.

#3
Sejak habis latihan klinikal bulan Februari lepas, berat saya bertambah dengan tak konsisten sekali. Terkini, berat sudah stabil. Muka pula ada banyak major breakout! Tak faham kenapa, tapi mungkin stress. Secara lahiriah atau zahirnya, saya nampak biasa, tak macam stress. Jika stress secara batinnya, saya tak tahu. Mungkin stress tak buat apa-apa lagi..lebih tepat tak bekerja lagi. 

Saya tahu, ada kawan-kawan sekelas yang dah mula bekerja. Tapi saya belum. Ada kawan-kawan baik berpesan, jangan letak diri di sebelah kawan-kawan yang dah bekerja..kira jangan bandingkan diri saya dengan mereka. Tapi, fikir secara positif - dapat bersama mak abah dan adik-adik. Kesimpulannya, sekarang saya bahagia. Biasalah manusia..

Akan rindu masa-masa lapang bila sibuk nanti
Akan rindu masa muda seperti sekarang
Akan rindu masa sihat seperti kini. 

Nota kaki:
  1. Entri masa lapang.
  2. Terima kasih kawan.
  3. Pergerakan saya ke mana-mana jadi terbatas bila transport tiada.
  4. Saya rindukan seseorang dan dia perempuan comel. Khadijah!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...